Kindercoaching door Tessa

Ontvang tips & inspiratie rondom kinderen, jongeren & opvoeden.

Help, mijn kind is boos!

10 april 2017 • Geen categorie

Ik krijg met ‘De wereld van JIJ’ geregeld de vraag van ouders of ik ze wil helpen met de boosheid van hun kind.

Boosheid is een gezonde emotie, laten we dat voorop stellen. Héél goed dus dat je kind boos kan worden. Vaak wordt het lastiger wanneer er patronen ontstaan, van gillen, driftbuien, woedeaanvallen, gooien, slaan of schoppen.

Wat is de winst van het boos zijn? Het kan heel goed zo zijn dat het je kind in zijn beleving iets oplevert om boos te zijn. Het krijgt zijn zin, het krijgt aandacht, en ouders zullen er alles aan doen om soms oorverdovend gegil of gekrijs te beperken. Een kind verkent zijn grenzen en is aan het leren omgaan met “Nee” en teleurstellingen, dat is niet altijd makkelijk.

Ook voor ouders is het niet altijd makkelijk. Wat gebeurt er als je kind boos wordt , en de temperatuur stijgt? Wat doet dat met jouw temperatuur?

Op gebeurtenissen die niet leuk zijn heb je geen invloed, wel op gedachten en gedrag…

Op gebeurtenissen heb je geen invloed. Wel  op de manier waarop je boos wordt. Je hebt een keuze in hoe je reageert. Bijvoorbeeld: Je kind krijgt een bal tegen zijn hoofd op het schoolplein. Het denkt “Dit is misschien wel expres gedaan”. Je kind reageert boos en de boosheid blijft toenemen totdat het gaat schoppen en schreeuwen. Gevolg: ruzie.

Of:

Je kind denkt “Dit ging misschien per ongeluk”, en zegt: Ik vind dit niet leuk, haalt diep adem, en loopt weg om even af te koelen. Gevolg: geen ruzie.

Vaak gebruik ik een boosheidsthermometer om met ouders en kind aan de slag te gaan. We gaan op onderzoek uit. Wat heeft een positief effect op de boosheid?

Wat werkt wel?

We kijken naar leertaken van zowel ouder als kind? En … wat werkt wel? Wanneer gaat het wel goed?

Welke gedachten helpen bij boze gedachten? En hoe voel je , je als je ‘helpende gedachten’ denkt bij boosheid in plaats van boze gedachten? Zo leer en oefen je met het feit dat je gedachten invloed hebben op je boosheid. Dus als je gedachte verandert, verandert het gevoel.

Een stappenplan maken helpt! Wat spreken we af als de temperatuur oploopt?

Hulp nodig?

Komen jullie er samen niet uit?. In korte tijd kan ik jullie goed op weg helpen, ik help jullie graag.

info@dewereldvanjij.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Menu Title
×