Kindercoaching door Tessa

Ontvang tips & inspiratie rondom kinderen, jongeren & opvoeden.

Hoe vertel je, je kinderen dat papa en mama gaan scheiden?

24 april 2017 • Geen categorie

De boodschap dat ‘papa en mama’  uit elkaar gaan, is er één met veel impact. Hoe vertel je dit? En,… wanneer?  Ik heb wat tips op een rijtje gezet die hierbij kunnen helpen.

  • Wacht niet te lang met vertellen. Uitstellen verzacht de boodschap niet. Kinderen voelen spanningen en emoties van ouders goed aan en soms kan het ook opluchten als het gevoel en de spanning woorden krijgt.
  • Vertel het samen. Probeer hierbij respectvol met de ander om te gaan. Vermijd negatieve opmerkingen naar elkaar. Met opmerkingen als: ‘Je vader is ook altijd zo ongeïnteresseerd, of lui, of….’ wijs je als het ware ook het kind af. Het kind heeft genen van beide ouders. Vechten gaat dus óók over het kind.
  • Zorg dat het kind, kind kan zijn. Soms heeft het de neiging zich in deze periode (en daarna) groter te gaan gedragen, omdat het merkt dat ouders het zwaar hebben. Herinner het kind constant aan het feit dat het lekker mag gaan spelen en niet voor mama (of papa) hoeft te zorgen als ze verdrietig is. Benoem het bijvoorbeeld door te zeggen. Wat lief van je, maar wij zijn volwassen en zorgen voor onszelf.
  • Benoem emoties, en praat erover: Het is best lastig om hoogte te krijgen van wat er allemaal in je kind omgaat. Kinderen zeggen over het algemeen niet hoe ze zich voelen. Hoe jonger het kind, hoe lastiger dit is, omdat ze nog geen woorden hebben om gevoelens te benoemen. Bereid uw kind erop voor dat het last kan hebben van de nieuwe situatie. Vertel dat hij of zij zich bijvoorbeeld verdrietig, boos en in de war kan voelen en dat dat er allemaal bij hoort. Vertel ook dat het papa en mama misschien ook vaker verdrietig zijn. Laat het kind/de kinderen weten dat dit tijdelijk is.
  • Het is niet hun schuld. Kinderen zijn vaak bang en verdrietig, en voelen zich vaak stilletjes erg schuldig. Benoem dus dat de scheiding niet de schuld is van de kinderen. Die geruststelling hebben ze nodig.
  • Niet te veel details. Wees duidelijk en laat details achterwege. Veel zaken rondom de echtscheiding zijn niet geschikt voor een kind. Hou hierbij ook rekening met de leeftijd van het kind.
  • Goede voorbereiding: Welke veranderingen zijn, of komen er? Het helpt om deze van te voren uit te schrijven. Welke duidelijkheid en structuur kunnen jullie de kinderen in deze onoverzichtelijke periode (en daarna) bieden? Kinderen hebben behoefte aan overzicht.
  • Papa en mama zullen niet meer samen blijven maar wel altijd samen de papa en mama van het kind blijven. Benoem dit ook. Bijvoorbeeld: “We houden niet meer van elkaar, maar wel altijd van jullie”.

Papa en mama kunnen niet meer samen blijven, maar we zullen wel áltijd samen jullie ouders blijven…

Bij een scheiding is er vaak ruzie, en dat is voor iedereen verdrietig. Kinderen worden ook vaak bang , verdrietig en boos. Vaak denken ze dat het hun schuld is. Een kindercoach kan kinderen en ouders helpen hier mee om te gaan.  Heb je vragen over dit onderwerp, of wil je een afspraak maken?

Stuur een mailtje naar info@dewereldvanjij.nl

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Menu Title
×